Noord-oost Brabant heeft bezoekers veel te bieden: prachtige natuur, historische steden en kastelen, pittoreske dorpjes en heerlijk eten.

Natuur

Natuurliefhebbers komen in Noord-oost Brabant zeker aan hun trekken. Zij kunnen kiezen uit een van de vijf wandelroutes van het prachtige natuurgebied Herperduin. Dit gebied is onderdeel van de Maashorst, het grootste natuurgebied van Brabant. Het bestaat uit naald-en loofhout, heide, heuvels met zandverstuivingen, vennen en recreatieplassen. Je kunt er Schotse Hooglanders ontmoeten of Exmoor pony's, pootje baden in een natuurmeer of spelen in een supergrote zandbak. Tussen Ravenstein en Grave ligt aan de Maas het 300 hectaren grote natuurgebied Keent, de Oostvaardersplassen van Brabant. Dit natuurontwikkelingsgebied biedt een grote afwisseling aan water, moeras, grasland, ruigte en bos. Je vindt er kuddes grote grazers, paarden en runderen van primitieve rassen, waaruit men het uitgestorven oerrund hoopt terug te fokken. Maar ook buiten deze gebieden valt er genoeg natuur te ontdekken. Tuinliefhebbers kunnen de prachtige rozen van de Tuinen van Demen bewonderen, of met het pontje bij Megen oversteken naar Appeltern en daar de prachtige voorbeeldtuinen bezoeken. En natuurlijk is er de Maas, om op te varen, of langs te wandelen of te fietsen.

Dorpen en steden

Deze regio kent vele pitoreske dorpen en historische stadjes die zeker een bezoekje waard zijn. Op een paar kilometer afstand van Dennenburg ligt Ravenstein, dat in 1360 werd gesticht. De stad heeft het grootste Europese museum voor vlakglaskunst. Ook de Sint Luciakerk is bijzonder, het is de enige Nederlandse kerk in barokstijl buiten de provincie Limburg. Andere bezienswaardigheden zijn de twee stadspoorten, de Garnizoenskerk, Stellingmolen De Nijverheid en het leerlooiershuisje. Net als Ravenstein is Megen een historisch stadje aan de Maas. De autentieke gebouwen en de Gevangen poort geven dit stadje haar specifieke 'profiel' dat al van ver over de uiterwaarden te zien is. Ten oosten van Ravenstein ligt de vestingsstad Grave. Grave heeft niet alleen veel historische gebouwen en militaire overblijfselen zoals het Arsenaal; je kunt er ook gezellig winkelen of een terrasje opzoeken. Ook in Wijchen zijn veel mooie winkels en gezellige terrassen. Het kasteel van Wijchen is goed bewaard gebleven. Een ander mooi kasteel vind je in Hernen, een slaperig dorpje  in de gemeente Wijchen. Ook in Batenburg, heeft de tijd stilgestaan. Het  kasteel Batenburg heeft de Franse tijd niet overleefd en is nu een imposante ruïne. Ravenstein wordt omringd door de pittoreske dorpjes Neerloon, Demen, Dieden, Deursen-Dennenburg,Huisseling en Herpen. Ze vormen een interessante fiets- of wandelroute met mooie dorpsgezichten en kleine en grotere monumenten. Grotere steden zoals Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven  zijn goed bereikbaar, Guesthouse St. Michael ligt op loopafstand van het station van Ravenstein en enkele autominuten van de A50. 

Culinair

Brabanders worden niet voor niets Bourgondiers genoemd. We houden van het goede leven en dat kan niet zonder lekker eten en drinken. In sterrenrestaurants of eenvoudige eethuizen en cafe's. In Ravenstein vind je restaurant Versaen, waar de keukenbrigade recentelijk een halve Michelinster 'Bib Gourmand' ontving. Lekker eten kun je ook bij restaurant Walraven of op het terras van de Keurvorst  op de markt. Restaurant 't Veerhuis biedt reizigers al bijna 200 jaar gastvrijheid en heeft een heerlijk terras aan de Maas met uitzicht  op de haven. Culinaire hoogstandjes zijn dagelijkse kost bij sterrestaurant Cordial in Oss. In Oijen kun je bij de bierbrouwerij kennis maken met de vele streekbieren, en in Herpen dineren bij het sfeervolle landhuis Herperduin, of genieten van heerlijke thee en huisgemaakt gebak bij het Bloesem Theehuis. In het centrum van Megen biedt restaurant Den Uiver een uitgebreide lunch of diner, maar even uitrusten op terras Effe Zitte kan ook. Natuurlijke producten zijn te koop bij de verschillende landwinkels zoals Boer Spierings in Oss, met vlees van eigen koeien en zelfgemaakte kaas. En in de oogstmaanden kun je bij veel boerderijen  in de omgeving groente en fruit kopen, recht van het land.

Verdere informatie over de regio

www.maasmeanders.nl.          www.toerisme-ravenstein.nl.           www.uitpuntoss.nl

www.visitbrabant.nl.          www.brabantslandschap.nl.          www.thuisinbrabant.nl.          www.bezoekwijchen.nl.